Ще якихось триста років тому ніхто б сперечатися не взявся на тему того, яка ж все-таки кава краще. Адже найкращою, та й майже єдиною в ті часи була вирощена в Ємені Мокка. Так що погодьтеся, вибір кави - процес, який не вимагав від людини ніяких труднощів. Цей воістину прекрасна і божественна кава є однією з найкращих і в наш час.
Правда тепер на відміну від того як було більше трьохсот років тому, відсоток її виробництва в світі складає всього лише 0.1%. Саме тому, можна сміливо твердити про те, що любителям і цінителям справжньої кави по-турецьки цього буде мало.
Готуємо каву в турці
Напевно, немає в світі людини, яка б не чула про каву по-турецьки. Любителі такого напою як кава пили і готували її не одноразово, ми впевнені, а от ті, хто не п'є кави, напевно, хоча б чули про такий спосіб приготування цього божественного напою.
Отже, якщо кава по-турецьки зварена правильно, то в результаті людина отримає дуже ароматний, смачний і насичений напій, що відрізняється помірним вмістом кофеїну, прекрасним і незабутнім смаком. Найпрекраснішим в цьому випадку вибором для приготування кави по-турецьки є сорт Арабіка, оскільки він більш ароматний і м'якший на смак. Так, хочете ви того чи ні, а Робусту сьогодні доведеться трохи відсунути в сторону.
Відразу ж обмовимося, кава для приготування напою по-турецьки повинна бути виключно самого тонкого помолу (порошкоподібна), яку тільки можна знайти або ж змолоти вручну. Це знадобиться з тією метою, щоб зробити дуже ефективну екстракцію. А не було б вам цікаво дізнатися, як вибирають зерна для кави по-турецьки, наприклад, в самій Туреччині?
Повернемося трохи до засновників
Давайте трохи ближче познайомимося з тим як вибирають відповідні для напою зерна безпосередньо в Туреччині, а якщо бути ще точнішим, то в місті Стамбул. Якщо, наприклад, говорити про каву, яку тут продають в магазинах, варто відзначити, що вона спочатку реалізується вже в молотому вигляді.
Тобто туркам не так важлива свіжість помелу зерен, скільки тонкість помолу і його рівномірність. Ну а де ж може вийти найкращий і рівномірний помол? Звичайно ж тільки фабричне виробництво і нічого більше. Якщо, наприклад, у нас кавомани ретельно підбирають виробників і купують тільки певні з них, то в Туреччині з цим набагато простіше. Що це означає? Все дуже просто: як кажуть самі турки, їх кава виготовлена виключно з зерен найвищої якості. Відбірна арабіка, вирощена в Південній, а також Центральній Америці змішана одна з одною, а потім дуже тонко подрібнена.
Кава і її види
Найпопулярніший і затребуваний, як ви вже напевно зрозуміли - кава для турки. Запах вже готового напою по-турецьки, за твердженням цінителів, повинен володіти ароматом:
- хліба, який підсмажили;
- спецій;
- шоколаду;
- фундука.
Єдине чим вони відрізняється - фасування мелених зерен. Обсмаження зерен для кави по-турецьки - світле і темне. До речі, досить популярна ще й мелена кава в складі, якої є мелений кардамон в відсотковому співвідношенні;
- 10%;
- 20%;
- 30%.
Якщо говорити про Йордан, то тут мешканці пішли трохи далі. Чому, запитаєте ви? Та тільки лише з тієї причини, що у них тут є всього два види кави для приготування в турці:
- 10%;
- 20%
- 30%.
Если говорить о Иордане, то здесь жители пошли немного дальше. Почему, спросите вы? Да только лишь по той причине, что у них здесь есть всего два вида кофе для приготовления в турке:
- з кардамоном;
- без кардамону.
Відповідно якщо в каві немає кардамону - це обов'язково вказується на упаковці. Що стосується обсмажування, то тут вже не два, а три ступені:
- світле;
- середнє;
- темне.
Сорт звичайно теж 100% арабіка. Кава призначена для приготування в турці завжди і всюди продається меленою. З поданої вище інформації не складно здогадатися, що будь-якого вишуканого вибору сорту арабіки на Близькому Сході немає. Навіть стає зрозумілим чому саме так склалося. Відсутність різноманітності тут явище історичне, а для того, щоб досягти досконалості у себе в чашці люди обходилися:
- різним ступенем обсмажування;
- різноманітними техніками приготування;
- спеціями.
І оскільки суспільство тут консервативне, то навряд чи варто очікувати будь-які зміни в уже встановленій кавовій культурі. Але як би там не було, а класика кавового мистецтва - це те, що повинно не тільки зберігатися, але і передаватися з покоління в покоління
Ну а далі?
Ну а далі власне ми хотіли б привести в приклад минуле одного безіменного кавомана, під яким впевнені, що підписалися б не тільки ми, а й кожен справжній цінитель цього прекрасного напою.
«Знаєте, я повністю впевнений в тому, така навичка як приготування усіма улюбленої кави по-турецьки є просто безцінною. Адже що не заперечуй, а до тонкощів гідного найвищого рівня майстерності відносяться такі як:
- подрібнення зерен;
- дозування меленої кави;
- правильне дозування води, необхідної для напою;
- змішування необхідних інгредієнтів;
- використання посуду правильної форми і розміру;
- подача необхідного тепла;
- і багато іншого.
Скрізь, де тільки я не був в Стамбулі напій подавався в чашках від чесно кажучи рівня «ні про що» і аж до рівня «вау!». Але, на жаль, і там, і там був використана сама звичайна комерційна бразильська кава, причому найнижчої якості. Були звичайно і чашки з відмінно приготованою кавою. Цьому в свою чергу посприяла гарна техніка + зерна кави самого свіжого обсмажування. Так, смак і аромат напою дійсно сильно різнилися між собою. Адже одна кава, яку я пив відрізнялася явно шоколадним смаком і прекрасним ароматом, а інша чимось віддалено нагадувала крапельну каву поганої якості.
Тобто по закінченню своєї поїздки до Туреччини, спробувавши там в деяких місцях відверто відмінну каву, я теж вирішив дещо поекспериментувати з кавою по-турецьки. Отже, спеціально для цього я почав використовувати:
- правильні;
- високої якості;
- привезені безпосередньо зі Стамбула.
Отже, так, я вирішив зосередитися тільки на своїй техніці. Перший урок, який я для себе виніс: приготування кави по-турецьки - це не просто нагрівання води і кави. Урок другий: каву в процесі приготування не потрібно доводити до кипіння, причому жодного разу.
Чесно кажучи, я впевнений, що головне для людини - це набуття спеціальних навичок приготування напою по-турецьки + наявність необхідних інструментів, ну а подальший вибір зерен і їх обсмажування - це те, що залежить від особистих переваг кожного з нас ».
Ну і нарешті на завершення
Ми звичайно ж добре розуміємо, що навички приготування кави по-турецьки у кожного з нас можуть бути різними і відповідно шлях до майстерності довгим. Але якщо кави відверто хочеться вже зараз, якщо у вас просто немає часу на пошуки зерен відповідного помолу, просто зверніться до послуг сучасного інтернет-магазину натуральної зернової кави Royal Life, офіційний інтернет-сайт якого можна знайти за адресою - www.royal-life. com.ua.
До уваги кожного клієнта тут представлений найширший вибір добірної арабіки, робусти і їх купажів. Будьте впевнені, що від асортименту, представленого в онлайн-каталозі в приємному здивуванні буде кожен. Якщо є необхідність, компетентні фахівці завжди готові проконсультувати і допомогти з вибором ідеального для вас варіанту.
Ще раз нагадаємо, в разі якщо в результаті ви захочете отримати ідеальну каву, важливі:
- свіже обсмажування;
- коректне зберігання;
- помол кави безпосередньо перед тим як збираєтеся готувати напій;
- не доводити напій до кипіння;
- продумано і обережно використовувати спеції.
І не забувайте, спосіб приготування кави в турці (в посудині) і кави по-турецьки (рецепт) - це два різні поняття. Кава по-турецьки - це певний стандарт, що задає певні очікування. Ну а кава в турці - це спосіб приготування напою, який відкриває перед вами найширше поле для дій, і його межі безпосередньо залежать тільки від вас самих. Тому, успіхів вам у пошуках свого «особливого» рецепту кави.