Ще якихось триста років тому ніхто б сперечатися не взявся на тему того, яка ж все-таки кава краще. Адже найкращою, та й майже єдиною в ті часи була вирощена в Ємені Мокка. Так що погодьтеся, вибір кави - процес, який не вимагав від людини ніяких труднощів. Цей воістину прекрасна і божественна кава є однією з найкращих і в наш час.

Правда тепер на відміну від того як було більше трьохсот років тому, відсоток її виробництва в світі складає всього лише 0.1%. Саме тому, можна сміливо твердити про те, що любителям і цінителям справжньої кави по-турецьки цього буде мало.

Готуємо каву в турці

Напевно, немає в світі людини, яка б не чула про каву по-турецьки. Любителі такого напою як кава пили і готували її не одноразово, ми впевнені, а от ті, хто не п'є кави, напевно, хоча б чули про такий спосіб приготування цього божественного напою.

Отже, якщо кава по-турецьки зварена правильно, то в результаті людина отримає дуже ароматний, смачний і насичений напій, що відрізняється помірним вмістом кофеїну, прекрасним і незабутнім смаком. Найпрекраснішим в цьому випадку вибором для приготування кави по-турецьки є сорт Арабіка, оскільки він більш ароматний і м'якший на смак. Так, хочете ви того чи ні, а Робусту сьогодні доведеться трохи відсунути в сторону.

Відразу ж обмовимося, кава для приготування напою по-турецьки повинна бути виключно самого тонкого помолу (порошкоподібна), яку тільки можна знайти або ж змолоти вручну. Це знадобиться з тією метою, щоб зробити дуже ефективну екстракцію. А не було б вам цікаво дізнатися, як вибирають зерна для кави по-турецьки, наприклад, в самій Туреччині?

Повернемося трохи до засновників

Давайте трохи ближче познайомимося з тим як вибирають відповідні для напою зерна безпосередньо в Туреччині, а якщо бути ще точнішим, то в місті Стамбул. Якщо, наприклад, говорити про каву, яку тут продають в магазинах, варто відзначити, що вона спочатку реалізується вже в молотому вигляді.

Тобто туркам не так важлива свіжість помелу зерен, скільки тонкість помолу і його рівномірність. Ну а де ж може вийти найкращий і рівномірний помол? Звичайно ж тільки фабричне виробництво і нічого більше. Якщо, наприклад, у нас кавомани ретельно підбирають виробників і купують тільки певні з них, то в Туреччині з цим набагато простіше. Що це означає? Все дуже просто: як кажуть самі турки, їх кава виготовлена виключно з зерен найвищої якості. Відбірна арабіка, вирощена в Південній, а також Центральній Америці змішана одна з одною, а потім дуже тонко подрібнена.

Кава і її види

Найпопулярніший і затребуваний, як ви вже напевно зрозуміли - кава для турки. Запах вже готового напою по-турецьки, за твердженням цінителів, повинен володіти ароматом:

  • хліба, який підсмажили;
  • спецій;
  • шоколаду;
  • фундука.

Єдине чим вони відрізняється - фасування мелених зерен. Обсмаження зерен для кави по-турецьки - світле і темне. До речі, досить популярна ще й мелена кава в складі, якої є мелений кардамон в відсотковому співвідношенні;

  • 10%;
  • 20%;
  • 30%.

Якщо говорити про Йордан, то тут мешканці пішли трохи далі. Чому, запитаєте ви? Та тільки лише з тієї причини, що у них тут є всього два види кави для приготування в турці:

  • 10%;
  • 20%
  • 30%.

Если говорить о Иордане, то здесь жители пошли немного дальше. Почему, спросите вы? Да только лишь по той причине, что у них здесь есть всего два вида кофе для приготовления в турке:

  • з кардамоном;
  • без кардамону.

Відповідно якщо в каві немає кардамону - це обов'язково вказується на упаковці. Що стосується обсмажування, то тут вже не два, а три ступені:

  • світле;
  • середнє;
  • темне.

Сорт звичайно теж 100% арабіка. Кава призначена для приготування в турці завжди і всюди продається меленою. З поданої вище інформації не складно здогадатися, що будь-якого вишуканого вибору сорту арабіки на Близькому Сході немає. Навіть стає зрозумілим чому саме так склалося. Відсутність різноманітності тут явище історичне, а для того, щоб досягти досконалості у себе в чашці люди обходилися:

  • різним ступенем обсмажування;
  • різноманітними техніками приготування;
  • спеціями.

І оскільки суспільство тут консервативне, то навряд чи варто очікувати будь-які зміни в уже встановленій кавовій культурі. Але як би там не було, а класика кавового мистецтва - це те, що повинно не тільки зберігатися, але і передаватися з покоління в покоління

Ну а далі?

Ну а далі власне ми хотіли б привести в приклад минуле одного безіменного кавомана, під яким впевнені, що підписалися б не тільки ми, а й кожен справжній цінитель цього прекрасного напою.

«Знаєте, я повністю впевнений в тому, така навичка як приготування усіма улюбленої кави по-турецьки є просто безцінною. Адже що не заперечуй, а до тонкощів гідного найвищого рівня майстерності відносяться такі як:

  • подрібнення зерен;
  • дозування меленої кави;
  • правильне дозування води, необхідної для напою;
  • змішування необхідних інгредієнтів;
  • використання посуду правильної форми і розміру;
  • подача необхідного тепла;
  • і багато іншого.

Скрізь, де тільки я не був в Стамбулі напій подавався в чашках від чесно кажучи рівня «ні про що» і аж до рівня «вау!». Але, на жаль, і там, і там був використана сама звичайна комерційна бразильська кава, причому найнижчої якості. Були звичайно і чашки з відмінно приготованою кавою. Цьому в свою чергу посприяла гарна техніка + зерна кави самого свіжого обсмажування. Так, смак і аромат напою дійсно сильно різнилися між собою. Адже одна кава, яку я пив відрізнялася явно шоколадним смаком і прекрасним ароматом, а інша чимось віддалено нагадувала крапельну каву поганої якості.

Тобто по закінченню своєї поїздки до Туреччини, спробувавши там в деяких місцях відверто відмінну каву, я теж вирішив дещо поекспериментувати з кавою по-турецьки. Отже, спеціально для цього я почав використовувати:

  • правильні;
  • високої якості;
  • привезені безпосередньо зі Стамбула.

Отже, так, я вирішив зосередитися тільки на своїй техніці. Перший урок, який я для себе виніс: приготування кави по-турецьки - це не просто нагрівання води і кави. Урок другий: каву в процесі приготування не потрібно доводити до кипіння, причому жодного разу.

Чесно кажучи, я впевнений, що головне для людини - це набуття спеціальних навичок приготування напою по-турецьки + наявність необхідних інструментів, ну а подальший вибір зерен і їх обсмажування - це те, що залежить від особистих переваг кожного з нас ».

Ну і нарешті на завершення

Ми звичайно ж добре розуміємо, що навички приготування кави по-турецьки у кожного з нас можуть бути різними і відповідно шлях до майстерності довгим. Але якщо кави відверто хочеться вже зараз, якщо у вас просто немає часу на пошуки зерен відповідного помолу, просто зверніться до послуг сучасного інтернет-магазину натуральної зернової кави Royal Life, офіційний інтернет-сайт якого можна знайти за адресою - www.royal-life. com.ua.

До уваги кожного клієнта тут представлений найширший вибір добірної арабіки, робусти і їх купажів. Будьте впевнені, що від асортименту, представленого в онлайн-каталозі в приємному здивуванні буде кожен. Якщо є необхідність, компетентні фахівці завжди готові проконсультувати і допомогти з вибором ідеального для вас варіанту.

Ще раз нагадаємо, в разі якщо в результаті ви захочете отримати ідеальну каву, важливі:

  • свіже обсмажування;
  • коректне зберігання;
  • помол кави безпосередньо перед тим як збираєтеся готувати напій;
  • не доводити напій до кипіння;
  • продумано і обережно використовувати спеції.

І не забувайте, спосіб приготування кави в турці (в посудині) і кави по-турецьки (рецепт) - це два різні поняття. Кава по-турецьки - це певний стандарт, що задає певні очікування. Ну а кава в турці - це спосіб приготування напою, який відкриває перед вами найширше поле для дій, і його межі безпосередньо залежать тільки від вас самих. Тому, успіхів вам у пошуках свого «особливого» рецепту кави.